Marknesse - 04-03-2024

 

Als jongen van 18 jaar ging ik als zaterdag stagiair aan de gang bij de Toyota dealer in Dronten. Ik volgde de IVA opleiding in Driebergen om later als verkoper aan de slag te kunnen.

 

In die tijd woonden mijn oom en tante tegenover de bedrijfsleider, en die zei ,,laat die jongen maar komen”. De eerste zaterdag dat ik kwam had ik een nette broek, een blouse en nette schoenen aan. Welkom, zei de man, koffie? En na het intro praatje vroeg hij terloops, of ik ook oude kleren bij me had. Nu had ik die inderdaad bij me. Dat is mooi, zei de man, ga je dan eerst maar weer omkleden. Je gaat hier eerst een half jaar  auto’s poetsen, dan draai je 3 maanden mee in het magazijn, daarna 3 maanden in de werkplaats, en als je het autovak dan nog steeds leuk vindt, gaan we de verkoop proberen. Heb je al sleutelervaring? Nu kwam ik van een boerderij en was al op jonge leeftijd bezig met cross auto’s en brommers. Als kind op de lagere school wilde ik graag op drumles, en de leraar zei ,,laat hem eerst maar een jaar oefenen op een (door mijn vader gemaakte) broodplank met een soort van PVC, en als hij het drummen dan nog steeds leuk vindt kunt u als ouders de aanschaf van een drumstel overwegen. De werkwijze van de autogarage kwam mij dus niet onbekend voor. Later ging ik werken bij deze Toyota garage. Altijd 6 dagen, want als je dat deed, zou je er later wel komen, was de gedachte. Later kreeg ik verkering, en vroeg mijn vriendin of ik ook wel eens een dagje vrij mocht. 6 dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen Ben, en de 7e dag ben je vrij, zo ben jij toch opgevoed? Ja dat klopt Leen, maar er staat ook in de Bijbel ,,het loon van een dagloner zal de nacht niet bij u overblijven, en jij betaald me 1x in de maand.”. Dat is ook zo Ben, vooruit, neem maar een dagje vrij met je meisje. Hoe anders is het tegenwoordig…Wij kregen niets betaald voor stage, want wat je leert is je verdienste. Tegenwoordig komt iemand vragen voor een stageplek, en het autovak ,,lijkt hem of haar  wel leuk”.  Geen enkele sleutel ervaring, nog nooit een fiets band geplakt, laat staan een brommerbougie  schoongemaakt. Maar wel gelijk vragen of het wel een betaalde stage betreft.

 

Wij bleven vroeger net zo lang aanwezig tot de werkgever naar huis ging, je sloot samen af.

 

Tegenwoordig moet je er niet raar van opkijken als de stagiair 10 minuten voor einde werktijd vertrokken is, omdat hij of zij het werk af heeft…Gelukkig zijn er ook voorbeelden te over van stagiaires die allemaal goed terecht gekomen zijn, en waar ik tot op de dag van vandaag veel contact mee heb. Maar af en toe……

 

Naar overzicht
WhatsApp logo