Marknesse -

 

Nu zal je denken: ‘Wat heeft deze kop met het autobedrijf te maken?’

Onlangs besefte ik mij weer even hoe een supermarkteigenaar op een dorp zich moet voelen. Lokaal betrokken, dienstbaar, actief en altijd in de weer het dorp leefbaar te houden. Door zoveel mogelijk diensten aan te bieden, Postnl of DHL punt, brood en vlees, bloemen, etc etc. En dan doet het pijn als je de bezorgauto van Jumbo en AH door je dorp ziet rijden. Diezelfde mensen die daar bestellen, durven wel rustig op zaterdagavond om 21.00 uur even bij het woonhuis aan te bellen of er nog twee kratten bier kunnen komen, omdat de barbecue wat uitgelopen is.

 

Laatst mochten we een offerte maken voor een nieuwe auto. Nadat we de proefrit geregeld hadden met bijbehorende offerte, en alles besproken was, zouden we het na het weekend horen. We werden op maandag per mail bedankt voor alle moeite, maar online was de auto net een fractie goedkoper. Maar ze hadden wel bedongen dat het onderhoud wel bij ons kon, en als er wat was voor garantie wij ‘het wel mochten regelen’. Want tja, voor ieder wissewasje die N50 over wordt niemand blij van.

 

En ze hadden ook al gezien dat een leenauto geld kost (daarom heet het daar ook huurauto) en de werkplaats op zaterdag voor het bekende lampje en ruitenwisserblad, en lekke band gesloten is.

Knarsetandend feliciteer je ze met de aanschaf, en je vraagt je oprecht af hoe hoog je gunfactor nu werkelijk is. Je maakt je sponsorbijdrage voor het jaarlijkse dorpsfeest over, en gaat gezellig met deze mensen naar de feesttent, in de hoop dat je ze nog vaak een lampje mag verkopen op zaterdagmiddag om 16.00 uur. En toch doen we dat, in de hoop dat ook hun kinderen straks een eerste auto nodig hebben.

Maar die persoonlijke benadering, net dat beetje meer, wat de kleine supermarkten, slagerijen en autobedrijven zo uniek maakt, de lokale sponsoring en betrokkenheid, laten we dat koesteren en in stand houden. De grote bedrijven, die louter op provisie en bonussen draaien, en waarvan de verkoper enkel bezig is om zijn eigen maandsalaris op te krikken, die zijn niet bezig met de leefbaarheid op je dorp, denk daar maar eens over na...

 

Naar overzicht
WhatsApp logo