Marknesse -

 

Menig oud klasgenoot herinnert zich deze zin uit het boekje ,,Francia” van de MAVO en HAVO.

 

We hebben laag gevlogen om hier te komen, letterlijk vertaald. Volledig achterhaalde zin natuurlijk, met de huidige maximum snelheid van 100 km per uur op de snelweg.

 

Maar zo zijn er meer zaken, die we nog steeds benoemen, maar al lang niet meer de betekenis hebben van vroeger. Neem nou de hoedenplank. Vroeger inderdaad bedoeld om de hoeden van de bestuurder en passagiers op te leggen, maar tegenwoordig ziet men nog nauwelijks hoeden, laat staan op een plank. Vroeger in mijn jeugd lagen er 6 liedboeken op de hoedenplank van de Ford Granada sedan, en die werden er alleen op zondag even uitgehaald, en waren door het zonlicht danig verkleurd. Wanneer ik op zaterdag bijvoorbeeld een auto moest taxeren en ik zag weer een stapel liedboeken op de hoedenplank, sloot ik het verkoopgesprek meestal af met ,,ik wens u een goede zondag”…..en de  goed verstaander met soms een respectabele leeftijd zei er dan achteraan ,,en verzuim de bijeenkomsten niet jongeman”….Mooie tijden. Zo ook het handschoenenkastje. Vroeger bestemd voor de handschoenen welke bedoeld waren ter bescherming tegen de koude rijwind, of wanneer men de auto aan moest slingeren. Later waren er nog enkele rijders die steevast tijdens het rijden handschoenen droegen om meer grip te hebben op de soms gladde stuurwielen. Stuurwiel is natuurlijk ook een achterhaalde benaming, de meeste sportieve auto’s hebben een afgeplat stuur aan de onderkant, enerzijds voor meer beenruimte, en anderzijds voor de sportieve looks. Sommige auto’s hebben al een soort van rechthoekig formule1 stuur en wanen zich als het ware Max Verstappen. Later werd het handschoenen kastje gebruikt voor cassette doosjes, CD hoesjes, en wij treffen er als garage vaak de onderhoudsboekjes aan, ook iets wat in deze tijden van digitalisering inmiddels achterhaald is. Het sleepoog is ook iets wat bij de meeste auto’s al verdwenen is, daar men elektrische auto’s of automaten niet eens MAG slepen. De sigaren aansteker is bij de meeste auto’s al lang verdwenen, evenals de asbak. In het Louwman museum in Den Haag (aanrader) trof ik een aantal auto’s aan, veelal uit de jaren 20 en 30, die achterop een soort plank hadden met spijkers of zelfs mesjes, met als omschrijving ,,ter voorkoming van het meerijden van baldadige jongens”….net of alleen de jongens ondeugend zijn…..

 

Tot 2 september is er in het eerder genoemde museum een tentoonstelling over het 75 jarig bestaan van de ANWB…bijzonder interessant.

 

Naar overzicht
WhatsApp logo